מה עומד מאחורי ההנחיות לתזונה בהריון?
- שלומית הולצברג חיים
- 19 במאי
- זמן קריאה 2 דקות
אם תפתחי את ההנחיות של משרד הבריאות לגבי תזונה בהריון תקראי המון איסורים שלא תמיד יהיו ברורים לך. בעולם לעומת זאת יש הרבה פחות איסורים. מאיפה מקור ההבדל ומאיפה מגיעים האיסורים ?
אז נתחיל מהסוף בחברה שבה אנחנו חיים כמות הבדיקות האיסורים כל כך רחבה שלפעמים אני תוהה למה יש כל כך הרבה חרדה . אבל מצד שני, הריון ולידה הם אירועים כל כך "קדושים" בחברה שבה אנחנו חיות שלשמור על הכל "סטירילי" הפך לחלק מהתרבות.
למה אסור נקניקים, גבינות מכל מיני סוגים ודגים?
בחלבון מן החי יש נטיה להתפתחות של חיידקי סלמונלה וליסטרה שבמידה והאוכל לא נשמר בצורה טובה ונקייה עלולים להתפתח. חידקי ליסטרה וסלמונלה עוברי שלייה ועלולים לפגוע בעובר ולכן מסוכנים בהריון. אבל בכל העולם אין איסור כזה... למה פה יש ? פשוט מתוך חשש לחוסר ניקיון והגינה באוכל.
כמובן שאני לא ממליצה לאכול את כל אלה כי החשש הוא אמיתי אבל, אפשר לחשוב ולהפעיל שיקול דעת לדוגמא: אם את אוכלת משהו מבושל, רוב הסיכויים שהחיידקים מתו בבישול אז אין באמת חשש (חביתה עם נקניק או פסטה עם גבינה כחולה)

אם קנית גבינה בולגרית, שיצאה עכשיו מואקום, או חומוס מקופסא שהרגע פתחת, חדשה חדשה. אין חשש כי התנאים לייצור הם סטרילים והסיכון מופחת מאוד. מה שכן במידה ואת שומרת את הגבינה במקרר, לא הייתי ממליצה להשתמש בה שבוע אחרי שפתחת, שוב מאותה הסיבה.
נוצרה סיטואציה שבה נשים לא אוכלות כלום או חרדות מכל דבר שהן אוכלות מחשש להריון, אבל בפועל, רוב הזמן, אין לנו קילקול קיבה מכל מה שאנחנו אוכלים.
ונגיד והיתה סיטואציה, שבה לא שמת לב ואכלת משהו שאסור, משהו שאולי לא היה 100%... אין באמת מה לעשות חוץ מלהמתין ואין צורך לנסוע לרופא או ללכת להיבדק.
צריך לשים לב ולחשוב על ההבדל בין סיכונים מבוססי מחקר ואמיתיים לבין חששות ומיתוסים בנוגע לאכילה בהריון. ההבדל לפעמים כל כך לא ברור ומייצר חרדה בלי סיבה אמיתית. בתרבויות שונות יש איסורים שונים שנהוגים במעבר מאם לבת אבל לא בהכרח עומדים במבחן המדעי והמחקר.
כמובן שאי אפשר להוציא מהמשוואה את המקרה הפרטי, להבדיל מההנחיות הגורפות, כל אחת מאיתנו היא מקרה פרטי, יש לה את הסיכונים של הגוף שלה ואת היכולות שלה, יש אנשים שיאכלו הכל מכל ומערכת העיכול שלהן חזקה וכלום לא יזיז להן ויש שכל דבר מפעיל את מערכת העיכול והחיסון, את יודעת מה את יכולה או לא יכולה יותר טוב מכל אחד אחר.
צריך לזכור שהריון הוא לא מחלה, הוא חלק מהחיים ולפעמים לחיות באסור אסור אסור מייצר כל כך הרבה סטרס וחרדה שלא שווים את זה... אם את בקרייב מטורף לאכול כריך עם גבינה בולגרית, לא יקרה אסון גדול אם תאכל קצת. אני יכולה לספר שבהריון השני שלי, לא יודעת מה קרה לי אבל היה לי קרייב לבירה (ואני לא אדם שנוהג לשתות, ביומיום אני בדרך כלל אעדיף לא לשתות ובטח לא בירה, אבל היה קרייב) אז שתית כוסית קטנה של בירה (פחות משליש) וזהו... זה לא מומלץ, עדיף שלא... אבל גם זה לא נורא.
ואם כבר החלטת לאכול משהו "שאסור" תקפידי על הניקיון של סביבה העבודה ועל הטריות. באוכל טרי ונקי אין סיכונים. את אדם בוגר שיודע מה טוב בשבילו וההמלצות חריפות מכוון שהן מכוונות לכלל האוכלוסיה, הן מותאמות לכלל האנשים ולא למקרה הפרטי שהוא...את!
אז מה הקרייב שלך בהריון? מה הכי בא לך לאכול ???
Comments